Alt du skal vide om smerter i knæet

GENERELT

Knæ

Knæleddet er kroppens største led og ligeledes et led, der ofte udsættes for store belastninger samt skader. Til knæet hører to menisker, to korsbånd samt mange omkringliggende muskler og ledbånd. 

Se mere

kiropraktoren.dk

Læs også

Smerter i fodled.

Logo

Akutte smerter

Symptomer: Det væsentligste symptom er smerter, der ofte er lokaliseret til en bestemt del/side af knæet afhængig af årsag. Ofte provokeres smerterne under bevægelse af knæet. Mere beskedne symptomer er ømhed eller uro. Disse kan opstå når man sidder, ligger eller efter længere tids stående stilling eller løb, og kan være et udtryk for at noget er galt.  Som beskyttelse kan knæet hæve op i eller omkring leddet og som følge deraf en begrænset bevægelighed af knæet.

Årsag: Der er mange årsager til knæproblemer, her nævnes de hyppigst forekommende: Menisk skade, korsbåndsskade, betændelse af seneskede eller slimsæk omkring knæet, smerter relateret til knæskallen, låsning af knæet, slidgigt. Årsagerne kan desuden inddeles i akut opståede (akut skade) eller langsomt tiltagende (overbelastning). Smerter i knæet kan desuden skyldes problemer i lænden, hoften eller foden.

Behandling: Formålet med behandlingen er at genskabe optimal ledbevægelse samt normal funktion af muskler og sener omkring leddet. Ved akutte skader kan endvidere kuldebehandling og/eller ultralyd/laserbehandling komme på tale.  Tryk- og shockbølge er ofte hjælpsomt og forbedre helingen. Evt. brug af tape eller støttebind kan også være en fordel ved de akutte skader. I mere kroniske tilfælde må der suppleres med øvelser, eksempelvis ved anvendelse af træningselastikker.

Overbelatningssmerter

De to hyppigste former er løberknæ og springerknæ. Løberknæ rammer oftest løber men også cykelryttere. Springerknæ vil oftest ramme dem, som dyrker sport med hop og spring eller hvor der indgår en kraftig udretning af knæet.

Symptomer:
Smerter og inflammation samt let hævelse lokalt.  Bevægeindskrænkning og ømhed. For løberknæ sidder smerten på knæets yderside et par centimeter over ledlinien. Ved springerknæ sidder smerten foran og lige under knæskallen.

Årsag:
Ved løberknæ skyldes det, at en stram sene glider hen over et lille knoglefremspring på lår benet når knæet hhv. strækkes eller bøjes og derved kan irriteres. Ved springerknæ skyldes inflammationen og smerterne små senerupturer typisk foran på knæet.

Behandling: Kortvarig aflastning samt smerter og inflammation dæmpende behandling efterfulgt af træningsøvelser.

Slidgigt

Slidgigt i knæet er meget almindeligt og vi rammes alle i større eller mindre grad heraf.Slidgigten er normalt værst på knæets inderside, hvor belastningen er størst og det gør at brusken langsomt forsvinder. Menisken kan evt. også tager skade. Knoglen ændres ved at der dannes små knoglepåbygninger langs ledlinien. Der kan også opstå slidgigt mellem knæskallen og ledfladen på lårbenet.

Symptomer:
Typiske symptomer er smerte og stivhed, der dog i de tidlige faser forbedres ved aktivitet. Knæet kan hæve op, og der måske høres forskellige former for knæklyde ved bevægelse.

Årsag: Aldersforandringer med knoglenydannelse samt bruskudtynding (menisk).

Behandling: Brug knæet i det omfang du kan (hjælper op til 75 %). Er slidgigt meget fremskreden, at det kan være nødvendigt at udskifte knæet ved en operation, men i mange af de tidlige stadier kan smerterne lindres med den rette behandling og træning.

Meniskskade

Menisken er to halvmåneformede bruskringe – du har en menisk på inder- og ydersiden af knæet, som følger ledlinjen.

Symptomer:
Tit ret diffust symptombillede, men der kan være problemer med at strække knæet, og når det lykkedes kan du evt efterfølgende høre et knæk. Ofte har du smerter ved belastning, særligt når du samtidig vrider i knæet. Der ses ofte let hævelse.

Årsag: Meniskskader kan opstå både ved længere tids overbelastning og som en akut skade. Ofte sidder de akutte skader i den indvendige menisk og opstår ved en kombination af rotation og stræk i knæet. Menisklæsioner kan hos ældre opstå som følge af slid i knæet.

Behandling: Ved akutte smerter skal du aflaste knæet, men ellers bør du bruge knæet i det omfang du kan uden smerteprovokation. Smerternelindrende behandling og lette træningsøvelser er gavnligt. Hvis du ikke har færre smerter efter ½ år kan det blive relevant med en operation men for de fleste kan dette undgås.