Foråret er over os – og det betyder arbejde i haven.
Heldigvis er din krop bygget til at arbejde! Du kan selvfølgelig mærke ømhed og måske få lidt ondt efter arbejdet i haven, fordi bevægelserne er uvante – men, det er helt naturligt!
Faktisk er det videnskabeligt bevist, at det er de mange inaktive timer i sofaen som vores krop ikke tåler, og den bedste måde at ødelægge kroppen på er ved ikke at bruge den. Så tag fat – men med omtanke og tilpasset din fysiske form.
Selvom du passer på, kan du godt regne med, at det uvante arbejde vil give en reaktion. Det er ligesom hvis du bowler en lørdag aften, når du ikke er vant til det, ja så vil det også kunne mærkes i kroppen dagen efter. En let ømhed er kun positivt og fortæller dig, at du har lavet noget, du ikke er vant til. Alt efter hvor øm du bliver, kan det være en god idé at holde en dags pause, inden næste tag i haven. På den måde kan du opbygge din styrke og udholdenhed!
Fra forskningen i idræt og idrætsskader ved man, at opvarmning virker forebyggende for skader på led, muskler og sener.
Derfor er det et godt råd at starte langsomt i haven, så ryggen og resten af kroppen får mulighed for at varme op til den kommende belastning.
Lidt ømhed og stivhed i de områder, du har brugt, er helt almindeligt. Det betyder ikke, at du har ødelagt noget, men er naturligt, når man laver noget, man ikke er vant til.
Får du imidlertid smerter, der fx bevirker, at du har svært ved at rejse dig eller bukke dig ned og snøre dine sko, og bliver det værre, selvom du ikke fortsætter med at arbejde og belaste kroppen, kan det være tegn på en decideret overbelastning. Det kunne fx være det man populært kalder et hold i ryggen.
Havearbejde er tit hårdt slid, og det mærker man især i foråret, hvor de fleste ikke har været i haven længe. Samtidig laver du mange bevægelser, som kroppen ikke er vant til. Og ofte laver du samme bevægelse over længere tid, for eksempel klipper du hæk i to timer eller graver dine bede i samme stilling i flere timer i træk.
Det gode råd er, at du skal udføre havearbejdet med omtanke og stoppe i tide. Gør du det, kan det være god motion!
Hvis du alligevel er så uheldig, at du får ondt, i forbindelse med havearbejdet, er den akutte behandling, at du skal lægge is på.
Hvis smerterne fortsætter mere end nogle dage kan det blive nødvendigt at blive undersøgt og finde ud af hvilken skade der er sket. Samtidig kan du få nogle lidt mere individuelle råd og eventuelt behandling for at blive smertefri og funktionsdygtig igen.
Hvad betyder skoletasken for dit barns ryg?
Det er efterhånden velkendt, at rygproblemer også ses hos børn. Men vi ved stadig ikke særlig meget om, hvorfor ellers sunde børn får ondt i ryggen.
Forskere har undersøgt forskellige risikofaktorer som fx psykosociale faktorer, højde, vægt, kropsholdning og livsstilsfaktorer, men har ikke fundet nogen klare sammenhænge.
Selvom der ikke er videnskabeligt belæg for det nævnes ofte skoletasker som årsag til rygsmerter, og der er mange ganske fantasifulde forslag til hvilken skoletaske dit barn bør have.
Læs mere
• Varm op, inden du går i gang, fx ved at lave de viste øvelser.
• Start roligt - begynd med det lette havearbejde.
• Hold pauser.
• Tænk på, at du ikke behøver nå det hele på én dag.
• Variér arbejdet - skift mellem det tunge og lette arbejde, og skift ofte arbejdsstilling.
• Undgå at bøje dig forover, når du skal luge, grave og løfte. Bøj i stedet ned i knæene, så skåner du lænden.
• Hold ryggen rank, når du skal løfte ting og køre rundt med trillebøren.
• Undgå vrid i ryggen. Næsen skal pege samme vej som fødderne.
• Tag varmt tøj på, der dækker hele ryggen.
• Stop med det samme, hvis du får ondt.