Ordet kolik bruges til at beskrive en tilstand, hvor ellers sunde og raske babyer har voldsomme og vedvarende skrigeture tilsyneladende uden grund.
Det har i mange år været en udbredt forståelse, at kolikbørn græder meget, fordi de har problemer i deres tarmsystem/ondt i maven. Nyere forskning tyder imidlertid på, at gråden formentlig kan have mange forskellige årsager lige fra overfølsomhed overfor mælkeprotein til smerter fra spædbarnets bevægeapparat, altså smerter fra led og muskler.
Typiske symptomer på led- og muskelproblemer hos spædbarnet kan f.eks. være:
Mange spædbørn er født med et skævt kranie. Det er fuldstændig normalt, da kraniet er opbygget af adskillige separate kranieknogler, som er ’designet’ til at modstå tryk og bevæge sig under fødselsprocessen. Men hvis kraniet ikke retter sig i løbet af de første 3 uger, eller der begynder at danne sig et fladt eller skævt baghoved på spædbarnet, er det vigtigt at få det undersøgt.
Det kan foregå hos sundhedsplejersken, en fysioterapeut, der behandler børn, en kiropraktor, der behandler børn, egen læge eller en ergoterapeut. Da spædbarnets kranie vokser hurtigt, er det vigtigt med en tidlig indsats, for at undgå en evt. tiltagende fladhed på barnets baghoved.
Har barnet en begyndende skævhed eller fladhed, følg rådene herunder, vær ihærdig - selvfølgelig uden at barnet græder - det tager tid og træning.